* ដីដាំដំណាំនិងកូនពូជ៖
ដើមកាហ្វេតែងតែបានដាំនៅតំបន់ដីក្រហមបាសាល់ កំរិតចំណោតពី ៦ ទៅ ៨ អង្សា។ ដីត្រូវល្អ ស្រទាប់ដីក្រាស់ ផុស ងាយជ្រាបទឹកនិងសំបូរជីវជាតិ។ ដើមកាហ្វេដាំនៅដើមរដូវភ្លៀងគឺល្អបំផុត ដោយបណ្តុះក្នុងថង់ ឬដាំដោយកំណាត់ដើមពូជ ឬបំបៅ ។
* រណ្តៅដាំ៖
ជីករណ្តៅមានទំហំធំ វែងហើយជ្រៅ ជ្រុងនីមួយៗប្រវែង ៥០ សង់ទីម៉ែត្រ។
ច្របល់ស្រទាប់ដីនៃផ្ទៃរាបខាងលើជាមួយជីសរីរាង្គ
ជីប៉ូតាស់អោយសព្វដើម្បីលុបរណ្តៅ។ការច្របល់ជី លុបរណ្តៅត្រូវដំណើរការ
មុនពេលដាំដើមថ្មីប្រមាណពី ១ ទៅ ២ ខែ។
* បច្ចេកទេសដាំ៖
ជីកក្រហូងមួយតូចទំហំពី ១៥ ទៅ ២០ សង់ទីម៉ែត្រ មានជម្រៅពី ២៥ ទៅ ៣០
សង់ទីម៉ែត្រនៅចំកណ្តាលរណ្តៅដែលបានលុបមុននោះ។ ហែកថង់
ហើយដាក់កូនដើមកាហ្វេចំកណ្តាលរណ្តៅ ដាំអោយត្រង់ដើម ត្រង់ជួរ។
មុខថង់ដាក់ទាបជាងមុខដី លុបដីវិញតែមិនត្រូវធ្វើអោយបែកថង់ឡើយ។
ដាំរួចត្រូវពូនគល់លើកជាភ្លឺ ជុំវិញរណ្តៅ។ ប្រើចម្បើង គល់ជញ្ជ្រាំង
ស្មៅស្ងួត ជីធម្មជាតិ។ល។ ផ្អាប់ គល់នឹងកម្រាស់ពី ៥ ទៅ ១០ សង់ទីម៉ែត្រ
ដោយមានគម្លាតពីគល់ពី ៥ ទៅ ១០ សង់ទីម៉ែត្រ ដើម្បី
ចៀសវាងសត្វកណ្តៀរបង្កមហន្តរាយដល់ដើមកាហ្វេ។
* របៀបថែទាំ៖
ឧស្សាហ៍ពិនិត្យមើល ដាំជំនួសឡើងវិញអោយបានទាន់ពេលនូវដើមណាដែលងាប់
យកចិត្តទុកដាក់ធ្វើស្មៅ ផ្អាប់គល់ដល់កូនកាហ្វេជារឿយៗ។
ដាំបន្ថែមដើមឈើសំរាប់បាំងម្លប់និងបង្កជាខ្សែក្រវ៉ាត់ព្រៃបាំងខ្យល់ការពារចំការកាហ្វេ។
បង្កជារាង
កាត់ខ្នែងគឺជាវិធីសាស្រ្តបច្ចេកទេសដ៏សំខាន់ដើម្បីដើមកាហ្វេបែកមែកម្លប់ត្រឈឹងប្រកបដោយតុល្យភាព
មែកផ្លែពង្រាយស្មើ រក្សាអោយដើមសំរេចបានទិន្នផលថេរ កាត់បន្ថយដង្កូវចង្រៃ។
* ការពារកំចាត់ដង្កូវជំងឺ៖
ដើមកាហ្វេងាយត្រូវដង្កូវជំងឺយាយីដូចជាដង្កូវចោះដើម ជំងឺលឿងស្លឹកដោយសារប៉ារាស៊ីតម៉្សាង ជំងឺ រលួយក ឫសជាដើម…
ត្រូវឧស្សាហ៍ពិនិត្យមើលចំការដំណាំ រកឃើញទាន់ពេលដើមណាកើតជំងឺ។
មិនត្រូវដាំដើមកាហ្វេឡើង វិញនៅលើចំការកាហ្វេទើបតែត្រូវរងជំងឺ។
ដាក់ជីគ្រប់គ្រាន់ មានតុល្យភាព បង្កើនការដាក់ជីសរីរាង្គនិងកំបោរ
បង្អន់ការជីកគាស់
កកាយចំការកាហ្វេដែលកើតជំងឺដើម្បីចៀសវាងធ្វើអោយប្រព័ន្ធឫសត្រូវរងរបួស៕
No comments:
Post a Comment